Pragos auto s.r.o. - pragos,škoda,veterán,veteráni,veterány,auta,renovace

Domů
VETERÁNI ŠKODA
 

VÝSTAVA = Panelová sídliště


Další zajímavá fotovýstava " Panelová sídliště 1945-1989 "  v Sálu architektů na Staroměstské radnici  do  16.9. 
Specifické téma, magické místo a tradičně zdarma vč. několika doprovodných přednášek a jedné vycházky.

Fotovýstava dokumentuje vedle sídlišť i umělecká díla tohoto veřejného prostoru - sochy, plastiky, pítka, fontány, prolézačky, abstrakce, z kovu, kamene,...
Vytvořila se celá plejáda děl vč. velmi kvalitních a dokonce od autorů komunisty jinak potlačovaných. Ze sociálního hlediska velice užitečné prvky bydlišť. Nedílná součást našeho života.

Obecně se dá říci, že po revoluci 89 i zde nastala stagnace. Jen se staví budovy, komerce, ostatní minimum.   
Dnešní realita - postavilo se těchto uměleckých děl :   1970-1991  = 1200 ks  (z toho 400 rozkradeno !)
                                                                                         1992-2012  =     65 ks

Navíc 1991 se zrušil zákon přikazující 4% z objemu staveb investovat do těchto nekomerčních doplňků života a bydlení.
Navíc od 1989 zmizelo (čti rozkradlo) díky bordelu v evidenci a nekontrole 400 soch z těch 1200 !!!  A stále mízí !!!  Prostě po tzv. "revitalizaci" (ta totiž nepodléhá přísnější kontrole a rozpočtu) nebo dostavbě prostoru - zmizí a nikdo neví kam !!!  Ticho po pěšině. Pravděpodobně kamarádi starostů apod. týpků si je odvezou domů a na chalupy.
Např. nedávno na Barrandově po revitalizaci zmizely po vládnutí neuvěřitelného starosty Jančíka (ODS) dvě impozantní plastiky.
Vyslechl jsem si architekta vypávějícího : Jak např. dnešní starosta Prahy 4 - Horálek (ODS) jezdil za socialismu po stavbách buzerovat jeho otce a další ohledně nástěnek a dnes je to těžký pravičák. Zajímavé je, když se s těmito politiky pracovně setkají, připomínají jim jednáním i oblečením a doplňky veksláky 80-let. 

Po letech všehoodsuzování předlistopadového se i u sídlišť renomovaní architekti omlouvají za tu kritiku. Česká sídliště (kromě samozřejmě některých hrůz) vyznačovala impozantní tvorbou zeleně až krajinotvorbou i ve světě nesrovnatelnou. Kvalitou stavby, bytů i zázemím, spojení s městem a úžasnou sociální různorodost obyvatel. Prostě sociálně zdravé prostředí.
Já jsem na pražském sídlišti prožil šťastné dětství v komunitním žití, moderním světlém funkčním bytě, množstvím kamarádů, oslav, návštěv vč.rodičů, společných prostor - klubovny, prádelny, sušárny, dílny !!! A také mládežnické tvoření v blízkých garážích. 

Odmítám již odsuzování všeho z naší minulosti, jsme totiž její součástí, nemám s ní problém, nekolaboroval jsem tehdy ani nyní a proto nemám mindrák.
A těší mi snad se již probouzející národ....  :-)

1/ Autoři výstavy VÍTAJÍ ZASÍLÁNÍ FOTEK DALŠÍCH JEŠTĚ NEZMAPOVANÝCH TĚCHTO DĚL VEŘEJNÉHO PROSTORU. Stále se nová objevují ! 
2/ Obyvatelé, HLÍDEJTE SI SVÁ MÍSTNÍ UMĚLECKÁ VEŘEJNÁ DÍLA před zmizením.  

V.Vaněček



"Sídliště, rozsáhlé obytné celky, které se nejintenzivněji stavěly v 60. až 80. letech 20. století, pro mnoho lidí symbolizují éru socialistické normalizace. Ze všech stran sevřely Prahu jako neproniknutelná hradba, jejich uniformní a anonymní prostředí se stalo předmětem odporu, zejména v letech po sametové revoluci. Přesto na pražských sídlištích žije 470 000 lidí, tedy 40 % obyvatel hlavního města, pro které sídliště znamená domov.   Výstava mapuje na vybraných pražských sídlištích (Solidarita, Červený Vrch, Petřiny, Invalidovna, Malešice, Prosek, Jižní a Jihozápadní Město) vývoj od počátků využívání prefabrikovaných prvků na přelomu 40. a 50. let až po 80. léta. Tématem posledních let se také stala regenerace nebo „humanizace“ sídlišť, jejich oživení a přizpůsobení požadavkům současnosti.   Cílem výstavy, vycházející převážně z dokumentů uložených v archivu Útvaru rozvoje hlavního města Prahy, je bez odsuzování nebo oslavování ukázat, proč a jak pražská sídliště vznikala. Expozice nepodává vzhledem k rozsahu tématu vyčerpávající shrnutí problematiky, lze ji spíše považovat za jednu z „prvních vlaštovek“."

Doprovodný program:
15.8.  17.00   Komentovaná prohlídka výstavy 
  5.9.  17.00   Procházka po Jihozápadním Městě,  17.00 před radnicí Prahy 13, Sluneční nám.13
12.9.  17.00   Mýty o životě na sídlištích


Foto Exkurze architektů a projektantů na rozestavěné sídliště Lužiny
  Foto 
Sídliště Invalidovna v Karlíně, pohled do nákupní pasáže

Foto Interiéry bytů na Invalidovně 1963

Foto Sídliště Malešice,perspektivní kresba 1959

Foto Sídliště Prosek 1974

Foto Sídliště Krč, skica 1962

Foto Model Slunečních domů na
hlavním nám.
Jihozápadního Města 1985












FotoZimní radovánky ve vnitřním prostoru „rondelu” na Lužinách 1988


Foto Barevné fasády panel.domů, Zahradní Město 2012


Foto Křídla 1987 



    

PRAGOS
Na Strži 35
Praha 4 - 14000
Česká Republika
Návštěvy prosíme po email přípravě!