Pragos auto s.r.o. - pragos,škoda,veterán,veteráni,veterány,auta,renovace

Domů
VETERÁNI ŠKODA
 

5.5. POVSTÁNÍ ČESKÉHO LIDU proti fašistům !


Jedna z mála většinových úctyhodných akcí národa za II.WW. Vedle gigantů - menšinových hrdinů odboje doma i v zahraničí !!! 
Doba okupace není naše slavné období. O to více slavme a ctěme tuto událost !!!
Jiné národy bojovali i za cenu obrovských obětí.  Poučme se a buďme již obecně jako národ akčnější

Ustrašené živoření znamená stejně nakonec jen rozklad.    

Před rokem jsem byl díky branickému evangelickému sboru konečně poprvé v Památníku Terezín ! To není náhoda. Ateistické prostředí mi tam nikdy nedovedlo. A potkával zde v koncentráku samé cizince !  Faktem, je, že neznám v mém okolí moc lidí, kteří sem vůbec někdy zavítali.
Obdivuji, že děti i mládež ze zahraničí to unese (to je totiž sakra důležité do života) a přijedou z takové dálky....
Němci prý do dospělosti musí navštívit min. 3 koncentráky !!!  Kde my to žijeme, čeho se pořád obáváme ? Že dušička našich dětí (někteří je mají spíše jako pacienty) utrpí ?! Přitom děti jsou více připraveni to poslouchat než dospělí nabízí !  Přestaňme už říkat dokola že "příští týden,rok,měsíc budu mít více času" ! Slyším to dokola.    
Více akčnosti ale i pokory. Stejně jako nesnáším neuvěřitelný český antiamerikanismus, naprostou nepokoru k národu, který za nás bojoval a umíral v obou světových válkách způsobených námi Evropany někde daleko v Evropě !  

KDO ŽIJE TEĎ A TADY NEJEN PRO SEBE A PŘÍTOMNOST,  CÍTÍ TU SÍLU.....

ČEST
PADLÝM v květnovém povstání :  přes 1.500  Čechoslováků  
                                                                         300  Vlasovců 
                                                                         700  Rudoarmějců

V.Vaněček     VIDEO 


Příklad zvrhlosti fašistů kousek od nás - Praha 4, Hornokrčská ul. :
Když v Praze vrcholilo povstání proti německým okupantům, na zahradě rodiny Bretschneiderových v Hornokrčské ulici postavili esesáci osmnáct mužů do řady a vypálili do nich ze svých zbraní. Za masakr, který jakoby zázrakem přežili čtyři z povstalců, nebyl nikdy nikdo potrestán. A to i přesto, že speciální odbor Státní bezpečnosti v 70. letech vypátral několik viníků. Žili i v NDR nebo dokonce v Bratislavě. Byli to členové Hlinkovy gardy. Případ ale byl nakonec zameten pod stůl.  Pravděpodobně byli viníci masakru získáni jako komunističtí agenti. Tak se to obvykle dělávalo.

17-letí esesáci masakrovali obyvatelstvo :
V oblasti Prahy 4 se v květnu 1945 odehrály zvláště ostré boje.  Pražané tam postavili 123 barikád, které ovšem nedokázaly zcela zadržet postup německých jednotek včetně tanků.

Čechy udali němečtí civilisté :
Bretschneiderovi se svými známými a dalšími Pražany se aktivně zapojili do bojů na barikádách. Osudným se jim stalo, když němečtí civilisté zahlédli, jak přes ploty a zahrady přenášejí zbraně. Němci nejspíš povstalce udali.
7.5. bylo okolí Bretschneiderovy vily obklíčeno. Skupina po zuby ozbrojených mladíků se začerněnými tvářemi zazvonila u vrátek. Vojáci křičeli německy, někteří z nich srbochorvatsky i slovensky. Všichni přítomní muži byli za stálého bití a kopání vyvedeni před vilu, údajně z odvetných důvodů. Zatímco esesáci rabovali v domě, jiní přivlekli další Čechy ze vzdálených i sousedních domů.  Přiveden byl i náhodně kolemjdoucí dvaasedmdesátiletý muž.

Matka se na masakr musela dívat z okna :
18 mužů pak bylo odvedeno na zahradu vily, kde pod kvetoucími stromy museli vytvořit řadu. Padly výstřely, pak další.  Masakr musela z okna domu pod ozbrojeným doprovodem sledovat matka Kateřina Bretschneiderová.  Viděla, jak na zem padá její muž i osmnáctiletý syn Vilém. Do druhého dne ji zešedivěly vlasy. Její manžel a syn přitom žili, i když byli těžce zranění. Syn Vilém se dokonce doplazil k sudu s vodou, jenže pak se najednou esesáci vrátili a střelou do hlavy ho zabili.  Masakr nakonec přežil jen otec Jindřich Bretscheider a další tři muži. Jeden z nich měl přitom v těle šest kulek. Téměř rok ležel v sanatoriu, ale přežil…

PRAGOS
Na Strži 35
Praha 4 - 14000
Česká Republika
Návštěvy prosíme po email přípravě!