Pragos auto s.r.o. - pragos,škoda,veterán,veteráni,veterány,auta,renovace

Domů
VETERÁNI ŠKODA
 

VZNIK NAŠÍ REPUBLIKY !


 28.10. 1918  SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO : 

1/ Je správné Státní svátek ctít a slavit.  Ne odjet na chalupu apod.
2/ Ale také znát souvislosti a přijmout složitost světa. I na tuto událost jsou v Česku 2 názory. Jeden odsuzuje osamostatnění, a možná na tom něco je. Občas si také kladu otázku, zda jsme opravdu unesli na úrovni si vládnout, rozhodovat se, ubránit se i bojovat proti zlům. Zda právě odtržením jsme nezplanili a plácáme se v tom dodnes. První republika byla plodná. Ale např. začít zbouráním sloupu (zčásti z hecu !) Mariánského sloupu neukazuje na velikost a připravenost k samostatnosti. Naprosté selhání byla II.sv.válka, plakali jsme nad Mnichovskou dohodou (jedinému Československu si toto dovolili, jiný národ by to stejně neakceptoval a bojoval by), pak jsme odešli z opevnění (prý za to mohli politici) a plakali u cest při příjezdu německých fašistů. Za války kolaborovali (o to větší čest odboji !) a po válce vpodstatě legitimně nastoupili komunisté. A pak opět kolaborace jako málokokde. 60-léta obecně uvolnění a rozkvět. Po sovětské okupaci Normalizace - opět kolaborace a silný rozklad. Pak konečně ale díky okolnímu světu svoboda. Opět ale podivní vládci. Černobílé vidění minulosti. Teď naštěstí čím dál více lidí toho všeho má dost a chce žít lépe. Každý tomu musíme přispět. Také tím, že přijmeme i to dobré z Rak-Uherska. Ono i to Národní divadlo vedle úžasného obrozovacího procesu z velké části zaplatil císařpán (to jsem nedávno ještě nevěděl).
Najít opět svou velikost v duchovnu a pokroku a přiměřené pokoře i sebedůvěře - vrátit se k hodnotám vč. té minulosti.... A také se konečně umět projevit nebo nežít tolik přítomností - např. při vycházce po bydlištích skladatele A.Dvořáka v Praze jsme našli pamět.desku jen na jednom z pěti domů! Američané Dvořáka po jeho pobytu v USA za svého. A tak např. při procházce prvních kosmonautů po měsíci hráli Novosvětskou, stejně jako na pohřbu prezidenta Reagana atd. A tak žasnu, že na webu Obecního domu v Praze, kde byla 28.10.1918 vyhlášena ČSR není ani zmínka, no commnent.... A tak se snažme my jednotlivci situaci nevzdávat a zlepšovat. Nečekat na bohaté nebo mocné, jsou většinou u nás prostoduší. Platí starověké  "Chceš-li změnit svět, začni u sebe"....  

A teď si to pojďme užít !  Tedy komentář v duchu dobovém, ale i správném pokud má národ čisté svědomí k dané události a následkům :
Konečně po 300 letech zdegenerovaných šlechticů Habsburků a Hohenzollernů, katolické církve & spol. jsme zaslouženě samostatní ! Zavazuje nás to.

KDO SE ZASLOUŽIL o náš stát :
- VYHRANÁ VÁLKA= GB + FRANCIE + RUSKO + USA (již poprvé v svět.válce způsobené Evropou) NAD NĚMECKEM + RAKOUSKO-UHERSKEM.  Obzvlášť mě mrzí ten neuvěřitelný mindrák z Ameriky a český antiamerikanismus. To je prostě hlubší problém. Nesnáším ODS, ale souhlasím v tomto s Nečasem : „Musíme si připomenout, že u tří významných momentů spojených se svobodou naší země byli američtí prezidenti – Woodrow Wilson na konci první světové války, Franklin Roosevelt v průběhu II.sv.války a R.Reagan jako vítěz studené války. Čili 3x jsme získali svobodu mimo jiné díky působení amerických prezidentů“.

- TGM, ŠTEFÁNIK, BENEŠ a další - promyšlené a vytrvalé přípravy.  
ZAHRANIČÍ zejména USA podpora + spolupráce. Už to mě vysvětlil táta za socialismu (jako všechno pravdivě), proč se dříve a dnes opět např. jmenuje v Praze nádraží po prezidentu WILSONOVI. Bez něj by totiž bylo kulový.
- ČS. LEGIE.
- KRAJANSKÉ SBÍRKY převážně USA 
NAOPAK OSTUDA DOMACÍCH ČESKÝCH POLITIKŮ - už tehdy !?.  Po represích čučeli a nevytvářeli záminky k postupům proti sobě.

ÚŽASNÉ VĚTY v "PROHLÁŠENÍ NEZÁVISLOSTI"  18.10.1918 Paříž
- Byli jsme samostatným státem již od 7.stol.
- Nechceme nadále žít pod vládou vrahů desetitisíců občanů a vojínů naší krve a bezpočtu zločinů, spáchaných v této válce proti lidskosti degenerovanými a neodpovědnými dynastiemi. 
- Odmítáme svatokrádežné tvrzení, že moc dynastie habsburské a hohenzollernské je původu božského.
- Odpíráme uznati božské právo králů. Náš národ povolal Habsburky na český trůn ze své svobodné vůle a tímtéž právem je sesazuje.
- Provedeme sociální a hospodářské reformy
- Velkostatky budou vyvlastněny  
- Výsady šlechtické budou zrušeny
- Převezmeme část předváleč. státního dluhu rakousko-uherska
- Válečné dluhy ponecháme těm, kdo do nich zabředli.
- Demokracie porazila teokratickou autokracii. Militarismus je zničen – demokracie je vítězná. 
- Na základech demokracie lidstvo bude reorganizováno.
- Mocnosti temnoty sloužily vítězství světla – vytoužený věk lidstva vzchází.
- Věříme v demokracii a svobodu vždy větší a větší.

OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE vyřezané z dřeva :   (zajímavost z dnešní vycházky do husitského kostela sv.Václava, Resslova, P2).     V.Vaněček

PRAGOS
Na Strži 35
Praha 4 - 14000
Česká Republika
Návštěvy prosíme po email přípravě!