Pragos auto s.r.o. - pragos,škoda,veterán,veteráni,veterány,auta,renovace

Domů
VETERÁNI ŠKODA
 

O NÁS

 

                

VÍTEJTE na STRÁNKÁCH  PRAGOS  - o poválečných vozech ŠKODA + TATRA a jejich době.   

Dobrý pocit z návštěvy přeje všem  Václav Vaněček  &  kolektiv PRAGOS   

     E-SHOP      Veteránských dílů ŠKODA , TATRA - nové, repliky, použité + renovace. Léta denně akualizovaný přívětivý e-shop s lidskou komunikací. Pro oboustrannou radost. Naší ctí a podmínkou je udržet kvalitu dílů + dokonalou komunikaci + spolehlivé zasílání. Této službě se pečlivě věnujeme od roku 1996 a zakládáme si na spokojenosti stovek klientů celého světa vč. Asie, Austrálie, Afriky, Jižní a Severní Ameriky ! Novinky zasíláme automaticky všem zaregistrovaným (viz nahoře). Nabídněte nám i Vaše výrobky, služby - zamailujte seriozní nabídku a zařaďte se mezi dodavatele. 

 ZAJÍMAVOSTI   Historie, Data, Naše + Vaše vozy (pošlete foto) , Inzerce, Diskuze


 

1997 jsme vytvořili 1.sekci = ZAJÍMAVOSTI  pro prezentaci naší sbírky poválečných vozů ŠKODA + postupně přidáváme i obecné informace. Některé webové stránky kolegů veteránistů jsou zajímavé svým detailním zpracováním jednotlivého typu vozu, ale mě chyběl celkovější nadhled v kontextu doby a cestování v čase.   Lahůdkou pro nás jsou dobové foto a archiválie jako např. orig.dopisy ministerstev, podnikové zprávy, prototypy či vzorníky barev atd. Je nám ctí přidávat do sekcí foto + story Vašich vozů, včetně kolegů ze SVĚTA , kteří to velmi oceňují a jsou tací, kteří nám s radostí napíší, že jsem provní kdo pro ně projevil zájem v zemi původu jejich vozu !  Je to také dáno osobní komunikací při použití ešopu, který není jen robotem, ale vzájemným si psaním.....

Později jsme vytvořili 2 sekci =  E-SHOP. Přišlo to samo, neboť při renovaci našich vozů jsme nedokázali sehnat potřebné díly a po burzách nás nebaví jezdit. Leta  jsme se učili, kde jaký díl (nejlépe u výrobce) sehnat. A také byl problém něco kvalitně si nechat zrenovovat, proto ešop obsahuje i renovace. Protože vše se snažíme dělat poctivě a naplno, stal se náš ešop (rozsahem, informacemi, lidskostí a spolehlivostí) významným nejen v ČR, ale i ve světě - lahůdkou jsou kontakty a vztahy s klienty celého světa. Všechny ohlasy se ctí uvádíme v rubrice OHLASY . Ešopu se věnujeme nonstop = přidáváme novinky, foto, info, dolaďujeme system, se zákazníky osobně komunikujeme neboť náš ešop má lidskou podobu bez příloh ! 

Tyto stránky budujeme s chutí a vytrvalostí pro množící se dobré vztahy s lidmi, k úctě k minulosti (má silná nostalgie),  k zachycení nadčasových hodnot, k užitečnosti pro druhé, dělat něco "navíc", pro emoce a nalézání místa a smyslu na tomto světě, když člověk obrazně prožije příběh Forrest Gumpa a musí ledacos pochopit, pak jen pozemské plahočení za materiálnem už nic neříká. Logicky tedy nejsem současný pravičák a vítám, že tento rozkladný český kapitalismus alá 19.stol. a obecně neoliberalismus kradoucí duši lidstvu a národu od 2015 končí a jdeme do zdravější, slušné, prostě normální budoucnosti - a to již dnes žijeme. Mohu si tyto neuvěřitelné názory dovolit, byl jsem stejně proti mase i za komunistů a jako mladík rebel zatčen na 1.demonstraci 21.8.1988, potrápen komunistickou tajnou policií - STBáky a obžalován za přečin - na což jsem dnes velmi hrdý.  
Veteránství je stejně obdivuhodné jako záchrana jakýchkoli trvalých hodnot - znamená to úctu k minulosti, předkům a nežít jen přítomností, mít nadhled. Stejně jako dokázat zbavit se tak omezujícího ateismu zasetého do našich duší či odolat vtíravému konzumu Západu a přitom být silným členem tohoto společenství, které má budoucnost prosazováním hodnot - solidarity, svobody, ekologie. 

Miluji Prahu a naštěstí objevuji zde fajn a pozitivní lidi a úžasné "ostrovy" duchovna a hodnot. Postupně se mi daří tyto "ostrovy" normálna spojovat do souostroví. Stejně tak si nově vychutnávám klid při pobytech mimo Prahu, kde jako jinak hrdý Pražák s údivem si uvědomuji tu naši vytřeštěnost - co se tu s námi stalo.... A opět již nyní jsme zde v pohodě a lásce ! Radujme se ! Máme zde ohromný potenciál duchovna a kultury. Proto jsem založil i PRAGOS KLUB VYCHÁZKÁŘŮ, jenž se úspěšně rozvíjí, žije komunitně, historií. V životě mě obohatili lidé typu Hemingway, Kundera, Remarque, Kryl, Saint-Exupery, Olmerová, magická Praha, pobyt v Iranu 3 roky jako kluk v úžasném komunitním životě a pobyt 3 roky v Argentině jako mimino - to mi oboje do duše asi silně zasáhlo a proto asi mám vztah i k Jihu a Východu a trochu odstup od západního konzumu a asi proto stále hledám, kde jsem vlastně doma. 

A veteránství resp. jeho lidé tvoří s námi další milou komunitu na světě :-)   Těšíme se na další její rozkvět.  Václav Vaněček



A zde pár textů, vyjadřujících pro mě určitý pohled na svět : 

   Václav HRABĚ 1940-1965  
Báseň "Blues pro bláznivou holku"= o skutečném životě a lidech, vždyť i veteránisté patří mezi ty, kteří žijí něco "navíc"  :   

Pánové,
věčně skeptičtí a přezíraví, kteří své smutky vážete do kytek a znáte už život nazpaměť jako verše svých kultivovaných přátel upozorňuji vás
tohleto není přípitek na vaše zdraví, Pasáci poezie, Koštéři metafor, to není pro vás to co tu dávám do placu, to je jen pro skutečné lidi které jsem poznal, toto jsou verše pro :
Dělníka Petra, který mne naučil dělat s lopatou a dělit se o chleba a cigarety. 
Pro dědu socana ani v smrti nebyl bohabojný. 
Na památku mé tety, která sedm let od rána do rána čekala až se ten její vrátí z vojny. 
Pro muže z Ukrajiny který prohlásil že války už nemusejí být. 
Pro jednu bláznivou holku kvůli které jsem se naučil hrát jazz,  toulat se po nocích nebýt spokojený nemít klid. 
Pro betonáře Albertýna - vidím, ho jako dnes, říká: "Nikdy nespi s holkou, kterou nemáš rád". 
Pro mistra z rybárny - poznal Paříž, Josephinu Bakerovou a hlad. 
Pro Milese Davise a pro ten večer kdy jsem poprvé uslyšel tu trubku plnou vzlyků. 
Pro prodavače červených a žlutých limonád v kiosku na Perštýně. 
Pro krásnou ženu která strávila své mládí v Ravensbricku pro její předčasné vrásky. 
Pro jednoho malíře jeho šašky a krasojezdkyně v černém flóru. 
Pro dělníky kteří dláždili ulici mé lásky. 
Pro slepého kamelota Večerní Prahy v pasáži Světozoru 
Pro holky tančící charleston ve sklepě pod Národní třídou 
Pro pekaře Karla a jeho ruku hnijící někde u Madridu 
Pro Modiglianiho a Parkera - oba umřeli v bídě 
Pro vousatého Fidela který řekl: "Demokracie je rozdat zbraně lidu" 
Pro rudoarmějce zabitého u nás v Lochovicích 10. května 1945 a pro tu dívku s plavým copem které se nevrátí z takové dálky.
Pro všechny kdo ve svých rukou nesou tento krásný, ztřeštěný a jediný svět a pomáhají mu kupředu přes klatby papežů a sliny velkozlodějů přes všechny ty strejčkovské demokracie, mory a války. 

PRAGOS
Na Strži 35
Praha 4 - 14000
Česká Republika
Návštěvy prosíme po email přípravě!