Domů
 

ARCHIV AKCÍ - nové shora

LISABON - zájezd  
 

 

ZÁJEZD LISABON   20.- 25.3. 2018 – letecky 6 dní !
Milí členové PRAGOS klubu, oznamujeme další náš letecký zájezd ! Tentokrát již 6-ti denní, abychom vše v klidu prožili ! Opět v úzkém kruhu přátel a našeho skvělého průvodce poznáme i procítíme tentokrát Lisabon. Vychutnáme si jej opět nikoli jako turisté, ale jako místní obyvatelé celkovým naším pojetím pobytu  = milá parta, ubytování přímo v centru, společná večerní posezení ráno, na oběd, večer a průvodce s námi zde vše celý den prožívající.  A to vše za fajn cenu. A co je významné -  časy našich letů vždy vybíráme co nejpříjemnější. Také včas před odletem společně posedíme v restauraci na info-schůzce, kde se v klidu vše probere :-)  Samozřejmě tradičně zájezd nafotíme a poté přidáme na web pro vzpomínku účastníků i pro ukázku všem členům PRAGOS klubu.    

PŘIHLÁŠENÍ :  napiš prosím na klub@pragos.cz dvojici osob = JMÉNO, PŘIJMENÍ, TEL a odepíšeme Ti vše potřebné. 
                               Nutné přihlášení po dvojicích na pokoj. Nouzově můžeme příp. sestavit dvojici z jednotlivců.
 

Cena                    :
 16.400,- / osoba 
vč. snídaně, ubytování, letenky, průvodce 
Sraz na letišti      : 20.3. út  13:30  -  odbavovací hala Terminál 2 u velké infotabule
Odlet z Prahy      : 20.3. út  15:10  -  přílet 22:20 (místní čas) Lisabon (Air France)
Odlet z Lisabonu: 25.3. ne  14:05 -  přílet 18:20 Praha (Tap Portugal)
Pořadatel      PRAGOS KLUB - Václav Vaněček
Průvodce      :  Ing.Jan Stěnička - služby nonstop
Pojetí akce    :  Soukromá akce jednotlivých členů z PRAGOS KLUBU
Počet osob   :  16 + průvodce / 2-lůžkové pokoje
Info schůzka :  16.3. 17,30  restaurace ,,U Kotvy" - Spálená 11
Letenka         :  Tam a zpět se všemi taxami
Na palubu     :  1 příruční zavazadlo = 8 kg - 55x45x25 cm vč.koleček, rukojeti...
                               Navíc lze např. = laptop, aktovka, kabelka, deštník, kabát,....
Do nákladu    :  1 kufr na odbavení23 kg - ne elektronické přístroje (mobil, videokamera apod....)
V ceně            :  Snídaně, ubytování, letenky, průvodce 
Pojištění cest.: Zajistí si každý sám


HOTEL :  Grande Pensao Residencial Alcobia
Náš hotel je tradičně v sympatické oblasti přímo v centru města Lisabon, mezi Martim Moniz a náměstím Figueira. Čtvrť Santa Maria Maior je skvělou volbou pro hosty, které zajímá historické centrum, procházky po městě a přátelští lidé. Prostě se zde staneme Portugalci, nikoli turisty. Tato oblast je oblíbená část Lisabonu. Hotel nabízí panoramatický výhled na hrad sv.Jiří.  Hotel má
klimatizované pokoje v příjemných teplých barvách s dřevěným nábytkem, parketovou podlahou, satelitní TV, fénem a vlastní koupelnou. Každé ráno si vychutnáme kontinentální snídani formou bufetu. Na nonstop recepci si můžeme zařídit výlety po Lisabonu atd. K dispozici je WiFi a v lobby počítač pro hosty. Bydlíme jen 280 m od stanice metra Rossio a 700 m od lisabonské katedrály.
Pokoje : Klimatizované 2-lůžkové pokoje mají - oddělené postele, výhled na město, balkon, vlastní koupelna s vanou nebo sprchou, bidet, psací stůl,  klimatizace, fén, TV satelitní, trezor, bezplatné toaletní potřeby, ručníky, telefon, služba probuzení, vyšší patra s výtahem.

 

PROGRAM :
1.den - Sraz na letišti u tabule, kde se všichni seznámíme a řekneme si co a jak. Večer po příletu se ubytujeme v hotelu.
2.den - Prohlídka přístavního náměstí Terreiro do Paco od architekta markýze Pombala po totálním zničení města zemětřesením 1755, návštěva katedrály panny Marie Sluneční. Před katedrálou si prohlédneme kostel sv.Antonína, rovněž "slunečního" na místě rodného domu Antonína Paduánského (1195 - 1231). Pěší výstup na středověkou pevnost sv.Jiří postavena Vizigóty v 5.stol. a v 9.stol. opevněna Maury, s vyhlídkou na město a moře.
3.den Pěší procházka po národním bulváru od Dolní čtvrti Baixa okolo burzy, opery, Národního divadla, k hlavnímu nádraží, dále po nejimpozantnější tepně města - Třídě svobody zvané Avenida de Liberdade (dlouhá 1,5 km a široká 90 m). Některý den se také projdeme historickým centrem okružní tramvají č.28. Někdy také dáme typické portugalské jídlo - polévku Caldo verde a rybu v jakémkoli podání a osvěžující víno verde.
4.den - Možnost celodenního výletu do historického města s hradním komplexem Sintra. Vlakem z nádraží Rossio.
Sintra je i s přilehlou oblastí zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO. Také byla díky maurskému hradu, množství paláců, zahrad a parků – postavených a vybudovaných v různých slohových obdobích – nazývána „Pohádkovým městem“. Nebo fakultativní celodenní volno. Možnosti např.: Klášter pany Marie s nárobky nejslávnějších portugalských mořeplavců, nebo pevnost uprostřed řekyTeja.
5.den - Vyjížďka pozemní lanovkou do Horní čtvrti Bairo Alto s kostelem sv.Rocha s originálním dřevěným stropem, který přestál zemětřesení. Přilehlá kaple sv.Jana Křtitele je nejcennějším dílem italského baroka mimo území Itálie, neboť byla na příkaz krále Jana V. z Itálie sem převezena. Na protilehlém vrchu karmelitský kostel s klášterem, který je novodobý po zemětřesení. Návštěva Lisabonského Pantheonu sv.Engrácie, původně barokní kostel, dostavěný 1966 jako pantheon slavných osobností. Před Pantheonem bude volno na nákup suvenýrů na náměstí Feira de Ladra, s blešími trhy. Odpoledne vyjížďka do nedaleké námořní pevnosti "Belém" s možností koupání v Atlantiku. Belémská věž je nejnavštěvovanější památkou Portugalska ve stylu manuelského slohu. Jde o renesanci z doby krále Manuela I. z 1522. Kdo se nebude koupat, navštíví přilehlý klášter sv.Jeronýma
6.den - Ráno společná ochutnávka brazilské kávy a typických koláčků Pasteis de Belém (které se dají odvézt i domů v papírových krabičkách) v typických koloniálních kavárnách ve čtvrti mezi dolní stanicí lanovky a náměstím Terreiro do Paco, kde jsme návštěvu Lisabonu začali. Velice vítaný suvenýr je úžasná višňovice Ginjinha. Nákup suvenýrů apod., odpoledne odjezd na letiště a odlet do Prahy.

 

O LISABONU: 
Nejzápadnější hlavní město na evropské pevnině    545000 obyvatel    časové pásmo - 1 hod   

 

OKOLÍ HOTELU:
Praca da Figueira  100m
Sao Cristovao and Sao Lourenço Church  200m
Dona Maria II National Theatre  200m
Martim Moniz Square  200m
Underground Rossio  200m
Výtah Santa Justa  200m
Rossio  200m
Hrad sv.Jiří  300m
Martim Moniz  300m
Pombaline Downtown  400m

DĚJINY
Již od -12.stol. př.n.l. na území pozdějšího Lisabonu existovalo fénické obchodní středisko. Fénický termín Allis Ubbo = „bezpečný přístav“ je jedním z možných výkladů původu názvu Lisabon. Řekům bylo osídlení známo pod jménem Olissipo, které bylo převzato lidovou latinou ve formě Olissipona. Za punských válek stálo Olissipo na straně Římanů a stalo se za odměnu součástí Římské říše s rozsáhlými privilegiemi (pod názvem Felicitas Julia). Lisabon pod římskou vládou prosperoval a patřil k ohniskům křesťanství na Pyrenejském poloostrově.
V 4.+5. stol. trpělo vpády Alanů a Vandalů a následně bylo začleněno do vizigótské říše.
R.711 město dobyto Maury, kteří je ovládali až do 1147, kdy je v rámci reconquisty dobyl s pomocí anglických, francouzských a německých rytířů první portugalský král Afonso.
R.1255 se stal hlavním městem Portugalského království.
Přelom 15/16. stol. za vlády krále Manuela I., vzrostla důležitost města. Portugalsko se stalo koloniální říší. Každý den připlouvalo do města několik lodí naplněných zbožím a Lisabon se brzy stal jedním z nejbohatších měst v Evropě.
R.1755 zasáhlo město katastrofální zemětřesení, které spolu s následnými požáry a vlnou tsunami zničilo velkou část města. Zahynulo 100.000 obyvatel.
Počátek 19.stol. způsobili městu významné škody napoleonská vojska a následně modernizační zákony, které způsobily vyloupení řady klášterů a církevních budov.
Polovina 19.stol. se začalo dařit městu, byla zahájena moderní výstavba, město bylo rozšířeno a bylo založeno několik parků a významné kulturní instituce.

PAMÁTKY
HRAD sv. JIŘÍ - Castelo de Sao Jorge : stojí v nejvyšším bodě městského vrchu, v nejstarší lisabonské čtvrti Alfama. Původně zde stávalo hradiště, později maurská královská rezidence. Pevnost 1755 poškodilo zemětřesení, 1940 byla zrekonstruována do současné romantické podoby. Nejstarší částí pevnosti je palác Paco de Alcácova z doby okolo 1300.
KATEDRÁLA SÉ: založena 1147 s prvky románskými, gotickými a barokními, v křížové chodbě jsou odkryty základy maurských a římských hradeb.
KLÁŠTER SAO VICENTE de FORA : pozdně renesanční 17.stol.
DIAMANTOVÝ DŮM - Casa dos Bicos : sídlo šlechtického rodu Albuquerqueů z pol. 16. st., palác byl dostavěn v roce 1983. KOSTEL sv. ROCHA - Igreja de Sao Roque : renesanční kostel z 16.stol., který nezasáhlo zemětřesení; výjimečná je kaple Sao Joao s drahými kameny, zlatem a vzácnými dřevinami.
CONVENTO do CARMO : trosky kláštera na svahu nad náměstím Rossio a naproti kopci s hradem sv.Jiří.
KOSTEL a KLÁŠTER MATKY BOŽÍ - MADRE de DEUS : kostel byl zrestaurovaný po 1755, významný je klášterní kapitulní sál a reprezentační sál, MUZEUM AZULEJOS :  největší sbírka modré obkladové keramiky
BASILICA da ESTRELA : barokně-novoklasicistní chrám 1779.
SYNAGOGA : stavba 1904.
AQUEDUTO das ÁGUAS LIVRES :  akvadukt z 18.stol., italský arch A. Canevari.
NÁMĚSTÍ PRACA do COMÉRCIO :  s Vítězným obloukem (Arco da Rua Augusta).
NÁMĚSTÍ PRACA DOM PEDRO IV. :  s budovou Národního divadla D. Maria II. 1846.
PĚŠÍ ZÓNA RUA AUGUSTA :  s řadou domů s cennými fasádami, s obchody a kavárnami.
ELEVADOR da SANTA JUSTA :  historický výtah z 1902 od arch. R. Mesniera di Ponard, Eiffelova žáka.
AVENIDA da LIBERDADE :  1,5 km dlouhá široká hlavní třída.
KLÁŠTER ŘÁDU sv. JERONÝMA :  ve čtvrti Belém (Mosteiro dos Jerónimos) – zapsán UNESCO.
BETLÉMSKÁ VĚŽ - TORRE de BELÉM :  zapsána UNESCO.
PAMÁTNÍK OBJEVITELŮ - PADRAO dos DESCOBRIMENTOS :  r.960

MĚSTSKÉ ČÁSTI :
Město Lisabon je rozděleno na 24 městských částí (freguesia = farnost). Každá městská část má svoji samosprávu volenou místními občany. Až do 2012 byl počet městských částí 53, poté byl zákonem snižen na současných 24. Za významnější lze považovat původní historické názvy čtvrtí, jako je Alfama (nejstarší lisabonská čtvrť, název pochází z arabského slova Al-hamma), Baixa (centrum města, čtvrť vznikla po zemětřesení 1755), Bairro Alto (horní čtvrť, centrum kaváren, barů, knihkupectví, leží severně od náměstí Praça de Camoes), Belém (čtvrť n1a západě města, předměstí Lisabonu se dvěma památkami zapsanými v seznamu UNESCO), Estrela, Alcântara, Graça, Anjos, Xabregas a další.

MOSTY :
Lisabon se rozkládá především na pravém břehu řeky Tejo v jejím estuárovitém ústí do Atlantského oceánu. 1.lisabonský most Ponte 25 de Abril byl postaven až 1966 na paměť Karafiátové revoluce. Dlouhý 2,3 km a vysoký 70m. A 1998 k 500.výročí přelomové plavby Vasca da Gamy do Indie - otevřeli nový most Ponte Vasco da Gama. S délkou 17 km patří k nejdelším mostům Evropy a výškou 155 m nejvyšší konstrukcí Portugalska. Je zhotoven tak, aby jeho konstrukce vydržela 4,5x větší seismické otřesy než jakých dosáhlo zemětřesení 1755.

ODKAZY :
OBECNĚ http://lisabon.poznej.com/
OBECNĚ
www.portugal-live.com/cz/portugal/lisbon/index.html
OBECNĚ https://cs.wikipedia.org/wiki/Lisabon
PAMÁTKY  www.poznavamesvet.cz/lisabon.html 
TRAMVAJ  www.radynacestu.cz/magazin/tramvaj-28/
JÍDLA http://jimi007.cz/zeme/portugalsko/portugalsko_kuchyne.htm
MUZEUM KOČÁRŮ
www.zemesveta.cz/archiv/lisabon/2613-3/lisabonska_muzea 
PORTUGALSKÉ VERSAILLES
www.zemesveta.cz/archiv/lisabon/2612-3/portugalske_versailles
PLÁŽE www.zemesveta.cz/archiv/lisabon/2615-3/vylet_k_mori
HRAD sv.JIŘÍ  www.zemesveta.cz/archiv/lisabon/2621-3/hrad_svateho_jiri

OKOLÍ LISABONU:  
Hrady, pláže, lákavá místa  www
Fátima město zjevení  www

  • 16
     
     
     
    1.DEN
    Náměstí Figueira

  • 17
     
     
     
    Katedrála panny Marie Sluneční

  • 18
     
     
     
    Martim Moniz nám.

  • 20
     
     
     
    2.DEN
    Terreiro do Paco - přístavní nám.

  • 22
     
     
     
    Kostel sv.Antonína

  • 24
     
     
     
    Rodný dům Antonína Paduánského

  • 26
     
     
     
    Castelo de S. Jorge

  • 30
     
     
     
    3.DEN
    Čtvrť Baixa

  • 32
     
     
     
    Arco Triunfal da Rua Augusta

  • 34
     
     
     
    Aenida a Liberdade

  • 40
     
     
     
    4.DEN
    VÝLET MIMO MĚSTO - Sintra

  • 42
     
     
     
    Studna

  • 45
     
     
     
    Hrad Sintra

  • 50
     
     
     
    5.DEN
    Kostel sv.Rocha

  • 51
     
     
     
    Kaple sv.Jana Křtitele

  • 52
     
     
     
    Bairro Alto - lanovka

  • 53
     
     
     
    Pantheon sv.Engrácie

  • 54
     
     
     
    Feira da ladra - bleší trh

  • 55
     
     
     
    Belémská věž

  • 56
     
     
     
    Klášter sv.Jeronýma

  • 60
     
     
     
    6.DEN
    Terreiro do Paco - přístavní nám.

Václav Vaněček
klub@pragos.cz 736489297